Trapézové plechy na střechy prostě patří a mohou se stát i jejich ozdobou!

Datum publikování na HitPrace.cz: 25. 7. 2024

Kovové prvky v architektuře zažívají v posledních letech výrazný boom, lidé totiž hledají odolné materiály, jejichž užitné vlastnosti jsou ověřeny časem, a přitom příliš nezatíží jejich peněženku. Přesně takové jsou trapézové střešní plechy, které navíc sluší řadě moderních minimalistických staveb. Jaké další výhody vám tato střešní krytina a plechové materiály obecně přináší?

Jaké plechové prvky jsou ve stavebnictví vysoce oblíbené?

Kromě plechových střech a fasád jsou stále oblíbenější i plechové plotové lamely. Mezi jejich přední výhody patří vysoká estetičnost, možnost orientace vertikální i horizontálně, ale i vysoká míra soukromí, které vám na vašem pozemku poskytují. Plechové plotové lamely navíc vynikají svou stálobarevností, jednoduchou údržbou, kterou s vysokotlakým čističem zvládnete za pár minut a možností v budoucnu změnit jejich barvu, a to jednoduše nátěrem nebo nástřikem.

Proč jsou stále oblíbenější i plechové fasády?

Nejen plechové ploty slaví v posledních letech velký úspěch, obdobně je tomu i u plechových fasád, které se často obkládají i střešními profily. Aby byla fasáda totožná jako plechová střešní krytina a celkově tak stavba působila elegantně a jednoduše.

Tento trend se rozmáhá především u novostaveb, ke kterým architektonicky dokonale pasuje. Důvodů, proč tomu tak je, je hned několik. Obdobně jako u plechových plotových lamel i kovové fasády mají velmi jednoduchou údržbu a svůj původní vzhled si udrží po dlouhá léta. Navíc se dají skvěle kombinovat s moderními tepelněizolačními materiály a překvapivě dosahují i velmi dobrých akustických vlastností. Navíc plechovým fasádám neškodí ani vysoká a dlouhotrvající sněhová pokrývka, jsou tak vhodné i do horských oblastí.

Současné barevné portfolio plechových střech velmi bohaté, takže svou stavbu můžete dokonale sladit s okolní zástavbou.

Jak využít trapézové plechy?

Dlouhá léta se trapézové plechy používaly pouze na střechy a stěny průmyslových hal. Jejich přední výhodou je totiž rychlost montáže, díky čemuž bylo možné dané projekt zhotovit ve velmi krátkém čase. S rozšířením nabídky velikostí prolisů, ale i výrazným rozšířením barev však našly trapézové plechy mnohem širší využití.

Trapézový plech na střechu rodinných domů zahrnovaly nejdříve architektonické návrhy v severských zemích, kde je podnebí vůči řadě stavebních materiálů vysoce nepříznivé. Následně se začaly trapézové plechy používat nejen na střechy, ale i fasády. V případě kombinace plechových střech a fasád navíc v mnoha případech odpadá starost o okapní svody, které nemusí být vůbec instalovány. Voda stéká ze střechy na plechový fasádní obklad, který ji následně svede do drenážního systému okolo domu. Nemusíte se tak starat o pravidelné čištění žlabů nebo ucpané svody.

U nás se jako první prosadily trapézové plechy na střechách rekreačních budov. Později se rozšířily i jako oblíbená střešní krytina pro domy, vyznávající koncept efektivního malometrážního bydlení. Ať už se jedná o mobilheimy nebo dřevostavby, které dosahují standardů pasivních domů, při zpracování projektu zkušeným architektem jim plechy mimořádně sluší.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.